Inclusió, igualtat, respecte i reconeixement.

Un dia en què reivindiquem l’accés en igualtat de nenes i dones en la ciència. Actualment, malgrat les constants lluites feministes, les dones no tenim les mateixes oportunitats que els homes per a desenvolupar una carrera científica.

Les dones hem de justificar-nos en tot moment, una lluita constant per a poder realitzar els nostres objectius diaris i tant els estudis com el món laboral s’han convertit en un camp de batalla. No hi ha una falta de referents femenins en la ciència, la història ens ha eclipsat, donant de costat tots els assoliments que hem obtingut i tot el sacrifici que hi ha hagut darrere de cada èxit científic, però elles han estat sempre aquí i ho continuen estant.

Hem de pensar en totes aquelles dones que ho van aconseguir en el passat malgrat totes les adversitats que hi havia, com per exemple: Alice Ball qui va desenvolupar l’únic tractament efectiu contra la lepra, o Valentina Tereshkova l’astronauta, enginyera i política que va pilotar els comandaments de la nau Vostok-6 en 1963, Marie Curie qui va descobrir el radi, va crear els primers centres radiològics per a ús militar en la Primera Guerra Mundial i va guanyar dos premis Nobel en diferents especialitats. A dies d’avui podem continuar destacant dones poderoses en l’àmbit de la ciència com per exemple: Fabiola Gianotti, la primera dona a dirigir el principal centre de física de partícules del món (2016), Christiana Figueres, una de les arquitectes de l’històric acord global sobre el canvi climàtic (2016), Kiran Mazumdar-Shaw, qui va llançar la ploma d’insulina d’un sol ús i els fàrmacs biològics similars per a tractar uns certs tipus de càncer, Gwynne Shotwell, l’enginyera mecànica i que va estudiar matemàtiques aplicades ara és la presidenta i directora d’operacions de SpaceX i finalment, Margaret Chan, mèdica i líder de l’Organització Mundial de la salut.

Les escoles necessiten que totes aquestes grans dones referents de la ciència siguin recordades i també necessitem la inclusió a totes les dones dins de l’àmbit científic ja sigui en un laboratori, en un quiròfan o en un taller. 

Estem vivint en una època de canvis constants, de millores i d’emprenedoria així que, no tinguis por al fracàs perquè l’aprenentatge es basa en l’assaig i error fins a obtenir el resultat que cerques. Lluita per tots els teus objectius i somnis per molt difícils que semblin, que ningú et reprimeixi mai. La ciència t’espera, el món et necessita. No és que vulguem tancar la bretxa de gènere en carreres científiques és que, ho farem lluitant totes unides.

Article de l’Iris Ruiz, militant de la Joventut Socialista de Terrassa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here